vrijdag 28 februari 2014

Pralines


We waren op weg naar het Sparrenbosje, Ivan en ik, en in het struikgewas vonden we drie dozen pralines, pakweg honderd stuks. De dag kon niet meer stuk. Het was teveel om in een dag verteerd te krijgen en we verstopten de rest onder ’t zand. We markeerden de plek met een stok, staken twee vingers in de lucht en zwoeren de vondst geheim te houden. 
Thuis had ik nog maar pas de deur achter me dichtgetrokken of daar ging de bel: de mama van Ivan. Of mijn mama wel besefte wat die twee nu weer uitgericht hadden. En dat in een tijd waarin malafide stokers onzuivere alcohol op de markt zetten. Onze moeders waren van het doortastende type en twee minuten later zaten we in het politiebureau waar Ivan en ik apart ondervraagd werden. Wáár we de dozen gevonden hadden. Wáár we ze verstopt hadden. Hoevéél we ervan genuttigd hadden. Ik plooide niet, ik had de eed gezworen. Ivan brak. Eerst bekende hij dat hij eentje geproefd had, vervolgens vijf, dan tien, twintig, dertig… Niemand geloofde hem nog. En mij geloofden ze nog minder. Onder politiebegeleiding gingen we de buit opgraven. Er ontbraken zestig stuks. De distributeur werd opgespoord. De pralines waren, verklaarde hij, door de hitte in zijn bestelwagen onverkoopbaar geworden, en hij had de dozen aan de graskant achtergelaten. Hij werd beboet.
Nooit eerder heb ik toegegeven wat ik nu wel doe. Ik beken! Ook ik heb die middag dertig pralines tot mij genomen. U vindt dat veel, maar we spreken over een tijd waarin het smout op tafel naast de levertraan placht te staan. Daar hou je als kind een sterke maag aan over.
Flor Vandekerckhove

[In DLVuurtorenwachter dateert deze post van 2014. In 2021 redigeer ik hem opnieuw ten behoeve van de FB-groep Bredene Voor & Van Iedereen.]















Op 1 januari 2022 publiceert uitgeverij De Lachende Visch een nieuw e-boek van Flor Vandekerckhove. Honderd titelloze eenparagraafverhalen wordt ingeleid door Flors oud-leraar Nederlands Alfons Vandenbussche.



De e-boeken van Flor Vandekerckhove zijn gratis voor wie erom vraagt. Vooraf bestellen kan. Het boek wordt u dan per e-mail toegestuurd zodra het in het rek van De Weggeefwinkel komt te liggen. Vraag erom via liefkemores@telenet.be↗︎


Geen opmerkingen: