zaterdag 26 juli 2014

Het paard van nonkel Miel

Trots had ik mijn vondst meteen aan vader getoond die het me bevestigde: Ja, dat is een bel van het paard van nonkel Miel. Een historische vondst, dat paard was iets van lang geleden en die bel dus ook.
In mijn kindertijd overheersten de paarden niet langer het straatleven, maar ze waren er nog wel: vuilnis werd met paard en kar opgehaald; groenteboer Firmin Decoo deed het nog te paard, de Fiorines reden per paard af en aan; Bobbejaan Schoepen deed dat jaarlijks ook en boer Jerome vrijwel dagelijks. Nonkel Miel had al lang geen paard meer. Wat restte waren de verhalen. Zo vertrok Miel regelmatig, met paard en kar, naar Westkerke, Zerkegem en Ichtegem om er kippen en konijnen aan te kopen die hij in Bredene slachtte om ze aan toeristen te slijten. Doordat hij onderweg graag een pint dronk, viel hij regelmatig op zijn kar in slaap. Over de manier waarop hij vervolgens thuis geraakte bestaan twee versies. In de eerste versie wachtte zijn echtgenote, tante Eugenie, de dingen enige tijd af, waarna ze de tocht naar pakweg Zerkegem aanvatte. Op haar oude velo reed ze tot wanneer ze paard en kar van haar echtgenoot ontwaarde. De fiets gooide ze met een forse armzwaai bij de vracht, alsmede bij de uitgetelde Miel. Vervolgens nam ze de teugels ter hand en leidde heel het zootje huiswaarts. In de tweede versie moest tante Eugenie die fietstocht niet aanvatten, het paard had de teugels niet nodig om huiswaarts te keren. Dat beest deed dat spontaan, terwijl nonkel Miel zijn roes uitsliep.
Flor Vandekerckhove 

[DLVuurtorenwachter postte dit verhaal in 2014. In 2021 redigeer ik het opnieuw ten behoeve van de FB-groep Bredene Voor & Van Iedereen.]

















In Gauw! vertelt Flor Vandekerckhove in 113 bladzijden het verhaal van zijn kindertijd in Bredene. Hoe heeft hij daar jaren 50 ervaren? Het e-boek is gratis (e-boek, PDF), inmiddels al de derde, geheel herziene editie. Met een voorwoord van Rolf Hofman. Het boek wordt meteen gemaild naar elkeen die erom vraagt. Vraag ernaar via liefkemores@telenet.be↗︎.

Geen opmerkingen: