maandag 24 augustus 2015

Mijmeren in ’t Park Ramakers




Nadat hij in De Laatste Vuurtorenwachter een stukje over de Bredense Kasteellaan gelezen had, stuurde wijlen Roland Vanmassenhove (†27.04.2019) me enkele postkaarten met daarop de omgeving van die laan. Sommige had ik al gebruikt, in een stukje over het ontstaan van de wijk. Eén ervan had ik evenwel nooit eerder gezien. Het beeld toont ons Park Ramakers, kort nadat het voor het publiek opengesteld werd. Ik plaats hem links in bovenstaande montage. De foto neemt ons mee naar de vroege jaren vijftig. Links zien we Mon Castel, in die tijd nog helemaal met het park verbonden. We zien de trap die van het bordes naar het park loopt, wat me laat veronderstellen dat heel het gebied oorspronkelijk de villatuin was. Ik herinner me dat de leegstaande villa later omheind wordt. In 1981 wordt het vervallen gebouw door de gemeente aangekocht en gesloopt.
[Terloops wijs ik erop dat Roland Van Loo destijds gereageerd heeft op een stukje waarin ik herinneringen aan Mon Castel ophaal. Hij herinnert zich dat daar na de oorlog een lusthof met kleine speeltuin is: schommel, tennisveld, vijver… Speelkameraden van Roland zijn er Lucien Samijn, Yves en Jacques Danneels, André De Kuyper, Ghislain Maertens… Binnen in de villa is er een gelagzaal. Uitbater is ene Compernolle die later in Bredene met soep rondrijdt. Na de Compernolles wordt de villa bewoond door de familie Heymans. Het verblijf van die Heymans in Bredene is kort, ze verhuizen al gauw, zegt Van Loo, naar de Westkust.]
In het midden van de fotomontage zien we burgemeester Auguste Plovie die een steen onthult ‘Ter nagedachtenis van schepen Ramakers geboren te Dendermonde 15.4.1902 verongelukt te Julich Duitsland 17.9.1953.’ De vrouw met witte hoed, bloementuil ter hand, is Maria Spegelaere, weduwe van Jean Ramakers. De herdenkingssteen staat er vandaag nog, weliswaar op een andere plek, nadat het park in 2009 heringericht wordt.
Wie is de verongelukte schepen Jean Ramakers? Op het doodsprentje lees ik: hoofdrekenkundige bij de firma's 'Froid Industriel' en ‘Pescator'. Elders vind ik de socialistische kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen van 1952. Op de zesde plaats: Ramakers Jan-Leon, rekenkundige-pensionhouder. In die verkiezingen sleept de partij van burgemeester Auguste Plovie acht van de elf zetels in de wacht. Ramakers wordt schepen, functie die hij maar kort kan uitoefenen. Het boek Zoeklicht op Bredene leert me dat de andere schepen Valère Vermoortel is. Na zijn plotse dood wordt Ramakers opgevolgd door mevrouw Germaine Vansteenkiste.

Flor Vandekerckhove


[Dit stukje post De Laatste Vuurtorenwachter in 2015. In 2021 redigeer ik het opnieuw, ten behoeve van enkele FB-groepen die zich over Bredene en de (oud-)Bredenaars buigen.]


Gratis e-boek: vraag ernaar via liefkemores@telenet.be

1 opmerking:

Unknown zei

Dag Flor,
ik heb met belangstelling jouw verhaal gelezen over Jean Ramakers en het naar hem vernoemde Ramakerspark. Ik ben bezig met het maken van een geocache (schattenzoektocht met behulp van gps) rondom dit park. Ik vertel er wat over het ontstaan van dit park.
Hierbij vraag ik u toestemming om de zwart/wit-foto te gebruiken die op uw site staat (2 foto's en een doodskaartje). Indien ok, dan plaats ik uiteraard ook mijn bron (uw site).

Indien gewenst geef ik je graag wat meer info over geocaching.

Mvg,
Peter Bruyneel (neef van uw buur Patrick Bruyneel)