zaterdag 31 oktober 2015

De ontdekking van café Derby

Café Derby Bredene (bouwjaar 1938, architect Lingier)


De postkaart vermeldt 'Hotel Derby Bredene. Gezusters Borret'. Van die gezusters heb ik nooit eerder gehoord, maar het gebouw ken ik, het staat op de hoek van de Prins Karellaan en de Peter Benoitlaan. Het is in deze blog al aan bod gekomen, toen ik het hier↗︎ over Bredene en de pakketbootstijl had.
Jean-Pierre Boentges kent het gebouw al van in de vroege jaren vijftig. Hij weet dat het eigendom geweest is van de familie Verhelst die er een vertegenwoordiging van bakkersproducten Zeelandia in uitbaatte. Het gebouw is in 1982 gerenoveerd en op de benedenverdieping werd toen een bankkantoor van Gemeentekrediet ondergebracht. Vandaag zijn er alleen appartementen.
Of het werkelijk een hotel geweest is, valt uit het beeld niet af te leiden. Reclame op de gevel vermeldt Café Derby. Tussen de twee woorden staat een ovalen bord dat te onduidelijk is om me meer te leren. Dat geldt ook voor de affiche aan het raam. Links en rechts van de centrale deur staan enkele stoeltjes en een paar bloembakken, het café heeft een eenvoudig ogend terras. Een hondje kijkt in de lens. In de deuropening staan drie mensen: een man die geflankeerd door twee vrouwen in witte schort. De gezusters Borret? Links, om de hoek, is er nog een deur. Wellicht leidt die naar de bovenverdiepingen. Zijn daar hotelkamers? Op elk van de verdiepingen kijkt een bewoner uit het raam.
Van William Schreus krijg ik een bericht: ‘Wat ik weet is dat Camiel Trio daar nog café gehouden heeft.’ William steekt zijn licht op bij een aantal leeftijdsgenoten en krijgt verduidelijking van Roland Van Loo: ‘Het waren de ouders van Camiel die het café in 1944-45 uitbaatten. Vader heette Cyriel. Er waren drie dochters en er was veel ambiance. Rond 1950 is Trio in de Kapelstraat café Sporting gaan uitbaten.’
Onlangs kreeg ik een mail van Luc de Vulder: ‘Momenteel ben ik eigenaar van hotel/cafe Derby uit Bredene. Ik wil dit pand in zijn oude glorie herstellen + terug onder de terechte aandacht brengen. Daarvoor ben ik op zoek naar de geschiedenis + vooral de oorspronkelijke plannen. Kan jij mij op deze speurtocht helpen? Bredene zou deze plannen niet hebben. Momenteel ben ik op zoek naar nazaten van deze architect.’ Zelf kan ik die mens niet verder helpen, maar ik stuurde zijn bericht wel door naar twee architecten.
Flor Vandekerckhove

[DLVuurtorenwachter post dit stukje in 2015. In 2021 redigeer ik het opnieuw ten behoeve van de FB-groep Bredene Voor & Van Iedereen.]












Op 1 januari 2022 publiceert uitgeverij De Lachende Visch een nieuw e-boek van Flor Vandekerckhove. Honderd titelloze eenparagraafverhalen wordt ingeleid door Flors oud-leraar Nederlands Alfons Vandenbussche.



De e-boeken van Flor Vandekerckhove zijn gratis voor wie erom vraagt. Vooraf bestellen kan. Het boek wordt u dan per e-mail toegestuurd zodra het in het rek van De Weggeefwinkel komt te liggen. Vraag erom via liefkemores@telenet.be↗︎

Geen opmerkingen: