zondag 17 juli 2016

José Boncquet, amper zeventien

In deze blog wordt José Boncquet twee keer vermeld, een jonge vrouw uit Bredene, jeugdvriendin van mijn vader↗︎ en zijn zuster Alice Vandekerckhove↗︎. José staat in beide stukken ook op de foto, samen met andere jongeren, waarvan we na enig zoekwerk alle namen achterhaald hebben. Het ene bericht, Casino Bredene↗︎, dateert al van augustus 2012. Het andere stukje heet V-teken↗︎.
In 2016 vind ik een documentje dat een en ander verduidelijkt. Het betreft het doodsprentje van José Boncquet, jonge vrouw die op de foto's in hogervermelde stukjes het nummer 10 draagt. We weten dat ze tijdens de Tweede Wereldoorlog tijdens een bombardement om het leven komt. (°) Het prentje geeft daarover meer bijzonderheden: José was de dochter van Gentiel Boncquet en Laura Tanghe. Ze werd geboren in Middelkerke op 16 juli 1924 en overleed op 29 augustus 1941 in het 'Hospitaal' in Brugge, 'in pijnlijke omstandigheden, ten gevolge van moordend oorlogstuig.' 
Met wat we nu weten, tonen de foto's in voorgaande stukjes ons een dramatisch beeld. Die jongeren vieren hun jeugd. In 1941 is mijn toekomstige vader (°1922) negentien en José Boncquet (°1924) is twee jaar jonger. Kort daarna slaat het noodlot toe. José zal nooit achttien worden.

Flor Vandekerckhove


(°) P.S.: Mijn nicht Nadine weet me nog meer te vertellen: ‘Mijn ma [Alice Vandekerckhove] vertelt dat er ‘s nachts een brandbom op het huis, zelfs op het bed, van José Boncquet gevallen is. De daaropvolgende dag wilden enkele vriendinnen haar in het ziekenhuis bezoeken. Ze togen per fiets op weg naar Brugge. Onderweg passeerden ze een politieagent die hen meedeelde dat het te laat was. José was al gestorven. Ze was enig kind, maar het daaropvolgende jaar werd in het gezin weer een kind geboren, een meisje dat José genoemd werd.

[Deze post dateert in DLVuurtorenwachter al van 2016. In 2021 redigeer ik hem opnieuw ten behoeve van de FB-groep Bredene Voor & Van Iedereen.]

Geen opmerkingen: