zaterdag 24 december 2016

Villa Marie-Louise



In Bredene sta ik halverwege de Hendrik Consciencelaan, vlak naast het schooltje dat zich links van me bevindt. Vanaf het midden van de straat kijk ik uit op de Prinses Marie-Josélaan. Ik druk af. Op krek dezelfde plek heeft meer dan honderd jaar geleden een andere fotograaf gestaan. Hij heeft daar villa Marie-Louise vereeuwigd. Die bestaat niet meer, maar ik herinner me hem wel nog als de pastorie van Bredene Duinen. Later wordt er een kinderdagverblijf in ondergebracht. Nu staat er een flatgebouw. Ook de omgeving heeft een verbazende verandering ondergaan. Rond villa Marie-Louise zien we de kleutertijd van de wijk. Wat opvalt is de grote leegte; veel ruimte, je hoort de stilte. Hoe anders is het daar nu. Ik zie buurhuizen, muurtjes, veel beton, houten en plastic paaltjes. Ik zie een verlichtingspaal, een verkeersbord, auto’s, een zebrapad… Veel tekens die voetgangers, fietsers en auto’s op het rechte pad houden.
De vergelijking tussen de twee beelden maakt duidelijk dat we dicht op elkaar gaan leven zijn. Ik haal er enkele cijfers bij. Het oudste dateert van 1846. In dat jaar wonen in Bredene 2.509 mensen. Maar niet op de plaats waar ik de foto maak, daar woont in 1846 niemand, dat is een gebied waar de natuur over de dingen heerst. Die wijk wordt pas vanaf 1903 aangelegd. De straat waar ik sta heet in die tijd de Vandersmissenlaan, genoemd naar een beheerder van de S.A. Breedene die de wijk verkavelt. De Marie-Louise staat in de Marc Samdamlaan. Die Samdam is een nijveraar die in de straat meerdere villa’s heeft, ik weet niet of Marie-Louise er een van is. Hoe dan ook, vlak voor de projectontwikkelaars er aan ’t bouwen slaan, wonen er in Bredene nog maar 3.173 mensen. In 1910 zijn het er al 4.271. Wanneer ik in 1949 het moederhuis verlaat zijn ze al met meer dan 7.000. In mijn kindertijd gaat dat getal vlot over de 8.000. Wanneer ik trouw laat ik hier meer dan 9.000 mensen achter. Nadat ik zo’n beetje overal gewoond heb, keer ik naar Bredene terug. Het is er drukker dan destijds, voel ik meteen en ik heb gelijk, in 2016 telt de gemeente 17.360 inwoners. Van drieduizend naar bijna achttienduizend! Er zijn veel paaltjes, strepen en bordjes nodig om dat in goede banen te leiden. Marie-Louise zou nogal kijken mocht ze terugkomen.

Flor Vandekerckhove

[De Laatste Vuurtorenwachter post dit bericht in 2016. In 2021 redigeer ik het stukje opnieuw, ten behoeve van enkele FB-groepen die over Bredene en de Bredenaars berichten.]

2 opmerkingen:

laurentius vanacker zei

Niet ver van daar woonde De Reusinne . Een dame afkomstig uit Rusland met haar huis vol met katten. Toen we van school kwamen , gingen we haar katten pesten tot ze buiten kwam met haar borsel om ons te verjagen. Ik zing in het dialect : "Wandelen me de hond " En dat gaat over De Reuzinne.

laurentius vanacker zei

Drukfout: het moet borstel zijn !